Mesihölkässä pidettiin vauhtia

24.9.2017

Viidettä kertaa järjestetyssä Akaan Mesihölkässä 17.9. tehtiin jälleen niin kovia aikoja, että niillä olisi pärjätty isommissakin kisoissa.

Janakkalan Janan 23-vuotias Janne Niemi puristi puolimaratonin ennätysaikaansa 1.13,23, jolla hän olisi voittanut kuluneena kesänä puolimaratonit mm. Tampere Maraton ja Tampere Puolimaraton -tapahtumissa. Entinen ennätysaika 1.14,08 koheni selvästi huolimatta siitä, että Mesihölkän kääntöpaikan tienoilla on myös selkeitä ylämäkiä eikä muista juoksijoista ollut Niemelle kiriapua. Suomen kärkipään kestävyysjuoksijoihin kuuluva Niemi on voittanut v. 2012 maastojuoksun SM-pronssia M19-sarjassa, ja toissa vuonna tuloksena oli viides sija M22-sarjassa. Mesihölkästä hän kertoi tulleensa hakemaan vauhtia 1. lokakuuta juostavaan Pirkan Hölkkään.

Kympillä kovinta vauhtia piti Kylmäkosken Veikkojen M40-sarjassa juossut Teppo Syrjälä, joka kellotti ajan 34.12,00. Myös Syrjälä olisi ajallaan ollut Tampereen juoksutapahtumissa aivan kärkisijoilla. 41-vuotias mies on ollut Suomen kärkipään juoksijoita 3000 metrin esteissä sekä sileillä matkoilla 5000 metristä maratoniin aina 90-luvulta lähtien.

Syrjälän jälkeen kakkoseksi sijoittui samaa seuraa edustava, Kalevan Kierrosta johtava Markus Välimäki, joka valitsi toipilaana kympin puolimaratonin sijasta. ”Olen juuri aloittanut antibioottikuurin poskiontelontulehduksen takia, ja siksi päätin ottaa lyhemmän matkan. Harmi tietysti, kun joudun lähtemään Kalevan Kierroksen viimeiseen osuuteen eli juoksuun tässä tilanteessa, mutta toivottavasti tässä vielä ehtii tervehtyä.”

Naisten puolimaratonin ainoa osanottaja Vilma Tuominen Tampereelta taittoi matkan aikaan 1:42.22,00. Kympillä kovinta vauhtia naisissa piti Helmi Karjainen tasan 43 minuutin ajalla.

14-vuotiaan Aliisan kymppi kulki lujaa

Toijalan Vauhdin vasta 14-vuotias Aliisa Keskinen sijoittui naisten kympillä toiseksi erinomaisella ajalla 45,45,0. ”Juoksin ensimmäiset viisi kilometriä niin kovaa, ettei loppumatkalle jäänyt enää oikein annettavaa”, ensimmäistä kertaa Mesihölkkään osallistunut Keskinen tuumi maalissa. Nuori juoksijalahjakkuus sijoittui kuluneena kesänä neljänneksi SM-kisoissa T14-sarjan 2000 metrillä. Kesän hyvät suoritukset antavat nyt motivaatiota tulevan talven harjoitteluun sekä ensi kesän koitoksiin.

”Tykkään kestävyysmatkoista, koska niiden aikana ehtii miettiä monia juoksuun ja kilpailuun liittyviä asioita, kuten vauhdinjakoa ja taktiikkaa.”

Akaan kaupungin ja Toijalan Vauhdin yhdessä järjestämässä Mesihölkässä nähtiin myös monia muita hyviä suorituksia ja kamppailuja. Muun muassa Akaan kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen osallistui kympin kilpasarjaan sijoittuen neljänneksi ajalla 51.28,00. Pohjalla oli kolme viikkoa aiemmin kilpailtu täyspitkä triathlon-kisa Tanskassa.

Mesihölkän uskollisimpiin osallistujiin kuuluu puolestaan akaalainen Tapio Sten, joka on osallistunut tapahtumaan koko sen olemassaolon ajan eli viidesti peräkkäin. Aiempina vuosina Sten on ollut mukana Jalanti-järven ympärijuoksussa ja puolimaratonilla; tänä vuonna puolimaraton taittui aikaan 1.52,14.

Mesihölkässä juostiin myös kuntosarjoissa, ja hunajaista teemaa tapahtumassa edustivat tyylikkäät mehiläis- ja hunaja-aiheiset palkinnot sekä urheilijoille huoltopisteissä tarjottu Mehiläisenpisto-urheilujuoma. Myös hunajapääkaupunki-idean isä Risto Niilimäki oli paikalla telttoineen ja hunajamaistiaisineen.

Vauhdin Saara Saunamäki puolestaan huolehti ohjatulla lämmittelytuokiolla, että juoksijat lähtevät reitille lihakset vetreinä.

Mesihölkkään osallistui tällä kertaa viitisenkymmentä juoksijaa. Osallistujien määrä on vuosi vuodelta hieman laskenut, joten järjestäjät kaupunki ja Vauhti aikovat miettiä tulevan talven aikana, millä konsteilla osallistujamäärä saataisiin nousemaan mielellään toiselle sadalle. Yksi ratkaisu saattaisi olla tapahtuman siirtäminen huomattavasti aiemmaksi, sillä alkusyksystä pelkästään Tampereen seudulla järjestetään useita massajuoksutapahtumia, jotka syövät pienemmistä tapahtumista juoksijoita. -tm

Lisää valokuvia >>>
Linkki Akaan Seudun verkkolehden juttuun >>>

3000 metrin estejuoksun pitkäaikainen SM-tason konkari Teppo Syrjälä Kylmäkosken Veikoista maalissa. Voitto irtosi M40-sarjan kympillä aikaan 34.12,00.
Viestintä- ja markkinointisihteeri Anni Määtällä oli mieluisa tehtävä jakaa mehiläis- ja hunaja-aiheisia palkintoja komeasta palkintopöydästä.
14-vuotias tuore 2000 metrin SM-nelonen, Toijalan Vauhdin Aliisa Keskinen juoksi ensimmäisen Mesihölkän kymppinsä erinomaiseen aikaan 45.45,00.
Janakkalan Janan Janne Niemi juoksi puolimaratonin sellaista vauhtia, että ajalla olisi voittanut matkan isommissakin massajuoksutapahtumissa.