Kilpailijat eivät sääennusteita kavahtaneet - Kesän Kansallisissa 76 kilpailijaa

22.6.2016

Tulokset >>>
Lisää valokuvia >>> (Valokuvat: Jarno Renko, Tuulikki Moisio)
(Klikkaa kuvia, niin näet ne suurempana)
 

Pitkin viikkoa jatkuneet sateet ja tuulet ja viikonlopuksikin ennustettu epävakainen sää eivät säikäyttäneet aikuisten yleisurheilukilpailuihin Kesän Kansallisiin ilmoittautuneita urheilijoita. Toijalan urheilukentällä lauantaina 18.6. pidettyihin kisoihin saapui kilpailijoita enemmän kuin vuosiin eri puolilta Suomea, kaikkiaan 76. Kisapäivänä keli oli niin kilpailijoiden kuin järjestäjienkin onneksi kohtuullisen hyvä. Pyörivä tuuli ja kosteus verottivat kuitenkin tulostasoa joissakin lajeissa.

Olosuhteet vaikuttivat ainakin miesten seiväshyppyyn, jossa oli mukana myös EM-kisarajaa tavoittelevia Suomen kärkihyppääjiä. Kaikkien hyppääjien tulokset jäivät hankalan tuulen tai muiden syiden takia kauas parhaasta, ja mm. Someron Esan Eemeli Salomäki kokonaan ilman tulosta.

Kisan voitti tuloksella 500 Janakkalan Janan Niko Koskinen, jonka kauden paras ja oma ennätys on peräti 541. Toiseksi sijoittui Nokian Urheilijoiden Olli Rannikko tuloksella 485, jolla hän paransi kauden parastaan viidellä sentillä. Oma ennätys on kuitenkin selvästi korkeammalla, 538:ssa.

Kolmanneksi taivutti Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten, jonka suoritusta odotettiin erityisellä mielenkiinnolla. Weckstenillä on hallussaan kauden paras tulos Suomessa 545, joka on myös hyppääjän oma ennätys. Kansallisissa tulos oli tällä kertaa kuitenkin varsin vaatimaton 465.

Eemeli Salomäki kertoi kisan jälkeen pyörivän tuulen ja sateisuuden haitanneen kaikkia kilpailijoita, minkä lisäksi jokaisella hyppääjällä oli varmasti myös muita syitä alakanttiin jääneisiin tuloksiin.

”Itse sähläsin alkuverkassa. Tein joitain asioita eri tavalla kuin normaalisti ja tiesin jo kisan alussa, etten tule tänään onnistumaan. Fiilis katosi. Pitäisi aina tehdä verkka saman kaavan mukaan ja noudattaa tarkkaa rytmiä. Keliä ei voi syyttää kaikesta. Mutta kun on herkkä laji ja herkkä hyppääjä, niin näin voi käydä”, Salomäki tuumiskeli kisan jälkeen.

Salomäki on käynyt useana vuonna hyppäämässä Toijalan urheilukentällä. ”Tämä on hyvä paikka hypätä, siksi tykkään käydä täällä kilpailemassa. Paikasta ei onnistuminen ole kiinni.”

Eemelin mukaan katse siirtyy nyt tuleviin kisoihin Jyväskylässä ja Kuortaneella. ”Jos EM-kisaraja ei kuitenkaan mene rikki, niin sitten katsotaan kesän ohjelma uusiksi."

Noora Toivo avasi kautensa Toijalassa

Toukokuussa Portugalissa kolme viikkoa leireillyt Toijalan Vauhdin Noora Toivo avasi kisakautensa kotikaupungissaan molemmilla pikamatkoilla. Noora voitti molemmat lajinsa, joihin hän oli saanut mukavasti myös kilpakumppaneita kirittämään.

Satasen aika 12,71 ja 200 metrin aika 26,03 eivät ole kilpailijan parhaasta päästä, mutta lupaavia sikäli, että ne ovat parempia kuin koko viime kesänä juostut ajat. Suunta on siis oikea. Päälajinaan 400 metrin aitoja juoksevan Nooran on tästä hyvä jatkaa kohti tulevia kisoja ja päätavoitetta, Oulun Kalevan Kisoja.

Myös naisten kiekonheittoon osallistunut Espoon Tapioiden Vilma Paakkala kannattaa nostaa tuloksista esiin. Suomen parhaimmistoon kuuluva Paakkala voitti kisan liukkaalta alustalta heitettynä tuloksella 47,20. Vilma on kuitenkin jo heittänyt tällä kaudella ennätyksekseen 51,10.

Kansallisten ohjelmassa oli pitkän tauon jälkeen myös miesten keihäänheitto. Nyt kun kenttä on saatu kuntoon, myös tämä laji voitiin ottaa takaisin lajivalikoimaan. Yhtenä kansallisten parhaista suorituksista voitaneen pitää Turun Urheiluliiton Jeremias Vuoren voittoheittoa. Hän paransi voittotuloksellaan 59,45 huimasti entistä ennätystään 50,95. Vuoren kauden avauskilpailu sujui siis varsin mallikkaasti.

Keihäänheitossa oli mukana myös kilpailija kaukaa Qatarista. Keihäsvalmentaja Esa Utriaisen valmennuksessa olevan Mohamed Qaidan tulos 58,28 jäi kuitenkin syystä tai toisesta varsin kauas miehen ennätyksestä, joka on 71,05.

Kaiken kaikkiaan kisoissa oli hyvä tunnelma mukavasta osallistujamäärästä johtuen. Seuraavaksi Toijalan Vauhdin kisaorganisaatio valmistautuu alle 15-vuotiaiden piirinmestaruusotteluiden järjestämiseen 5.-6. heinäkuuta. Kisoihin odotetaan yhteensä noin kahta ja puolta sataa urheilijaa.

TEKSTI: TUULIKKI MOISIO

Toijalan Vauhdin Noora Toivo avasi kilpailukautensa kotikaupungissaan voittamalla sekä 100 että 200 metrin kilpailut.
Toijalan Vauhdin Noora Toivo avasi kilpailukautensa kotikaupungissaan voittamalla sekä 100 että 200 metrin kilpailut.
Naisten 800 metrille osallistui 11 juoksijaa.
Naisten 800 metrille osallistui 11 juoksijaa.
Niko Koskinen Janakkalan Janasta voitti seiväshypyn tuloksella 500. Pyörivä tuuli ja kosteus vaikuttivat kisan tulostasoon selvästi.
Niko Koskinen Janakkalan Janasta voitti seiväshypyn tuloksella 500. Pyörivä tuuli ja kosteus vaikuttivat kisan tulostasoon selvästi.