Kalevan Kierrosta johtava Markus Välimäki haki vauhtia viimeiseen lajiin Akaan Mesihölkästä - Valokuvia lisätty

22.9.2016

Valokuvia lisätty 22.9. - pääset valokuviin jutun lopussa olevasta linkistä.

* * * * *
Sunnuntaina 18.9. neljättä kertaa järjestetty Akaan Mesihölkkä keräsi yhteen juoksijoita monenlaisin tavoittein. Joku tähtäsi omaan ennätykseen, toinen teki valmistavaa harjoitusta tulevaa päätavoitetta varten, kolmas oli mukana puhtaasti kuntoilumielessä - viimeisimmästä esimerkkinä isä-lapsi-parivaljakko, jossa isä työnsi juosten lastaan työntökärryissä.

Esimerkki tapahtuman kovatasoisimmasta päästä on Kalevan Kierrosta viiden lajin jälkeen johtava Markus Välimäki, joka osallistui Mesihölkässä puolimaratonille. Mies oli aikaansa 1.18,22 tyytyväinen. Kylmäkosken Veikkoja edustava Välimäki kertoi tavoittelevansa loppusyksyn puolimaratoneilla minuutin parannusta per kisa.

”Parin viikon päästä Kankaanpään puolimaratonilla tavoite on saavuttaa vähintään 1.16:lla ja mieluiten 1.14:llä alkava aika, joten hieman kiire tässä tulee päästä siihen kuntoon. Sitten kehtaisi paremmin lähteä ensi talvena hiihtämään.”

Kalevan Kierroksen kuudesta lajista on jäljellä enää suunnistus, joka kilpaillaan lokakuussa. Välimäki lähtee ensimmäistä kertaa viimeiseen lajiin johtoasemassa.

”Kokonaiskilpailun voitto ei ole ollenkaan kirkossa kuulutettu, koska suunnistus on minulle suorastaan ’katastrofilaji’. Yritän saada finaalissa juoksusta mahdollisimman paljon irti, koska kartanlukutaito on minulla huono. Ennen finaalia harjoittelen suunnistusta pari kertaa iltarasteilla, ja se on sitten siinä.”

Välimäki nimeää Kalevan Kierroksen lajeista parhaakseen hiihdon; sen jälkeen tulevat pyöräily ja juoksu. Muita kierroksen lajeja ovat soutu ja luistelu.

Mesihölkän puolimaratonin reittiä Välimäki kehui hyväksi. ”Mukava reitti juosta, ei mikään ennätysrata, mutta ei hidaskaan.”

Alkumatka Välimäeltä sujui kympin juoksijoiden kärkipään vanavedessä. Sontulan koululla kympin ja puolimaratonin juoksijat erkaantuivat omille reiteilleen, ja siitä lähtien mies sai taivaltaa matkaa yksin. Toiseksi sijoittunut Olli Laine Kenttäurheilijat -58:sta hävisi Välimäelle reilut neljä minuuttia ajalla 1.22,52. Kolmanneksi sijoittui Asko Nuikka Kylmäkosken Veikoista ajalla 1.23,28. Miesten sarjassa kilpapuolimaratonille osallistui 11 juoksijaa, kuntosarjaan osallistui toiset yksitoista juoksijaa koostuen miehistä ja naisista.

Kympillä vauhtijuoksua

Miesten kympillä Teivo Stayersin Aki Niemi otti voiton ajalla 34,49 viidentoista sekunnin erolla Janakkalan Janan Janne Niemeen.

”Sukunimikaiman kanssa juostiin vuorovedolla seitsemään kilometriin asti, jonka jälkeen sain tehtyä pesäeroa Janneen. 35 minuutin alitus oli ihan hyvä aika parin viikon päästä juostavaa Tarton puolimaratonia ajatellen.”

Niemi on jättänyt täyspitkät maratonit tällä kaudella vähemmälle.  Tahtia kisa per viikko kilpaileva juoksija kertoo osallistuneensa viime vuonna 47 kisaan. ”Olo tuntui kauden lopussa väsyneeltä, joten päätin ottaa kuluvan vuoden ylimenokautena ja keskittyä puolikkaisiin.”

”Mesihölkkään osallistumisesta päätin jo kesäkuussa. Olen osallistunut Toijalan Vauhdin Kesän Kansallisten 3000 metrille vuodesta 2011 joka vuosi, ja viime kisan yhteydessä päätin käydä katsastamassa Mesihölkän reittiä juoksemalla ratapohjaosuutta. Totesin reitin aika nopeaksi ja päätin jo silloin tulla tänne. Reitti on sopivan suora, se ei sisällä jyrkkiä mutkia, jotka rikkoisivat juoksurytmin.”

Naisten kympillä kokemus oli valttia

Naisten kympin selvitti nopeimmin N40-sarjassa kilpaillut Vesilahden Visaa edustava Katri Vermanne, joka löysi kestävyysjuoksukipinän uudelleen kuopuksensa syntymän jälkeen. Vermanne selvitti kympin ennätysajallaan 41,43 ja oli uudelle minuuttiluvulle pääsystä silmin nähden iloinen.

”Päämatkani on maraton. Kun kuopus syntyi vuonna 2009, ajatus tavoitteellisesta kestävyysharjoittelusta alkoi pyöriä mielessä melkein saman tien. Asetin tavoitteeksi ensin Pirkan Hölkän, joita olin juossut aiemminkin. Mies kuitenkin kannusti heti maratonille, ja niin sitten juoksin ensimmäisen maratonini vuonna 2010. Nyt niitä on takana kaikkiaan 12.”

Tämän kauden paras saavutus Vermanteella on Helsinki City Marathonin oman ikäsarjan toinen sija ajalla 3 tuntia 9 minuuttia.

”Kestävyysurheilu vie kyllä mennessään, kun sen aloittaa, ja maratoniin olen aivan hurahtanut”, kovakuntoinen nelikymppinen tuumiskeli maalissa.

Mesihölkkää Varmanne kehui mukavaksi tapahtumaksi, johon aikoo osallistua myös jatkossa. ”Neljästä kerrasta olen ollut mukana kolmessa. Mesihölkän kymppi on maratonjuoksijalle sellainen ’hyvä vauhti esiin’ -juoksu, ja nyt se oli sitä erityisesti Pirkan Hölkkää ajatellen.”

Mesihölkän 65 osallistujan joukko jakaantui tasaisesti kilpa- ja kuntosarjoihin. Kuntosarjojen puolimaratonille osallistui 11 ja kympille 18 juoksijaa. Toki enemmänkin reiteille juoksijoita mahtuisi.

Kisakeskuksena toimineella Toijalan urheilukentällä palkintoja jakamassa olivat Akaan kaupungin hallintopäällikkö Riina Kivistö ja Toijalan Vauhdin puheenjohtaja Heidi Hiden-Knuutila. Kilpasarjojen voittajat ilahtuivat silmin nähden hyvistä palkinnoista. Puolimaratonin voittajat palkittiin taideseppä Rauni Vastinesluoman valmistamilla kookkailla pörriäisillä, hunajatuotepaketeilla ja kukkakimpuilla, ja myös muiden sarjojen ja matkojen kärkipään juoksijoille oli hunajaiset palkinnot. Kaikki osallistujat saivat muistoksi kauniissa syyssäässä juostusta matkasta Mesihölkkä-mitalin.
 

Tulokset >>>
Lisää valokuvia >>>

Teksti ja kuvat: Tuulikki Moisio

 

Aki Niemi lähestyy maalia ensimmäisenä miesten kympillä.
Aki Niemi lähestyy maalia ensimmäisenä miesten kympillä.
Miesten kympin voittajat, vasemmalta Janne Niemi, Aki Niemi ja Olli Miettinen.
Miesten kympin voittajat, vasemmalta Janne Niemi, Aki Niemi ja Olli Miettinen.
Katri Vermanne iloitsi kympin uudesta ennätyksestään, joka enteilee hyvää Pirkan Hölkkään.
Katri Vermanne iloitsi kympin uudesta ennätyksestään, joka enteilee hyvää Pirkan Hölkkään.
Miesten puolimaratonin voittajakolmikko ravitsee itseään maalin huoltopisteellä, vasemmalta Asko Nuikka, Markus Välimäki, takana Olli Laine ja Jani Hiltunen. Huoltopisteellä energiapaloja oli jakamassa Sirpa Hämäläinen Toijalan Vauhdista.
Miesten puolimaratonin voittajakolmikko ravitsee itseään maalin huoltopisteellä, vasemmalta Asko Nuikka, Markus Välimäki, takana Olli Laine ja Jani Hiltunen. Huoltopisteellä energiapaloja oli jakamassa Sirpa Hämäläinen Toijalan Vauhdista.
Puolimaratonin voittajat saivat palkinnoksi mm. taideseppä Rauni Vastinesluoman tekemät pörriäiset. Hunajakaupungin hölkkätapahtuman palkinnot olivat kaiken kaikkiaan mehiläis- ja hunaja-aiheisia.
Puolimaratonin voittajat saivat palkinnoksi mm. taideseppä Rauni Vastinesluoman tekemät pörriäiset. Hunajakaupungin hölkkätapahtuman palkinnot olivat kaiken kaikkiaan mehiläis- ja hunaja-aiheisia.