Akaan kaupunginmestaruudet ratkottiin yleisurheilussa - Eevi edusti Vauhtia aluemestaruuskisoissa Naantalissa

28.8.2019

Tulokset >>>
Valokuvia >>>


Yleisurheilun Akaan mestaruuskisoissa tiistaina 20.8. oli todellista paikallisurheilujuhlan tuntua. Toijalan urheilukentällä pidettyihin kisoihin osallistui lähes 160 urheilijaa, iältään noin 7-vuotiaista aikuisiin. Joukossa oli niin aktiivisesti kilpailevia aikuisia, lapsia ja nuoria kuin ’höntsäilyhengessä’ mukaan tulleita paikkakuntalaisia, jotka käyvät kerran kesässä näissä kisoissa mittaamassa omaa kuntoaan. Toki myös muutamista Akaan ulkopuolisista seuroista oli urheilijoita haastamassa akaalaisia kilpailijoita.

Hunajakaupungin mestaruuskisat avannut kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoi omien yleisurheilukokemustensa rajoittuvan lapsuusvuosien koulukisoihin ja etenkin 800 metrin juoksuihin. Hän sanoi kuitenkin arvostavansa erittäin paljon yleisurheiluseurojen harjoittamaa laadukasta toimintaa, jolla on suora yhteys kuntalaisten hyvinvointiin.

”Yleisurheiluseurat ovat tärkeitä toimijoita kuntalaisten liikunnan harrastamisen ja hyvinvoinnin edistäjinä.  Liikkumattomuus aiheuttaa tutkimustenkin mukaan paitsi monenlaisia terveyshaittoja, myös yksinäisyyttä ja yhteiskunnalle sitä kautta valtavat kustannukset. Laadukas yleisurheilutoiminta on yksi hyvä keino torjua näitä haittoja.”

Peltolan mukaan kunnilla tulee olemaan tulevaisuudessa entistä isompi rooli hyvinvointipalveluiden järjestämisessä. Akaassa on jo näköpiirissä monia isoja kehityshankkeita. ”Lähiajan positiivisia asioita ovat satsaukset uuteen hyvinvointikeskukseen ja kouluverkkoon puhumattakaan monista muista kehityshankkeista, jotka tuovat mukanaan hyvinvointia paikkakunnalle.”

Peltola kertoi arvostavansa yleisurheilussa sen monipuolisuutta. ”Laji vaatii esimerkiksi räjähtävää nopeutta, voimaa ja kestävyyttä ja on erinomainen keino mitata oman kehon suorituskykyä. Menestyminen vaatii paljon harjoittelua, määrätietoisuutta ja sinnikkyyttä. Koska aina ei voi onnistua, laji antaa lapsille ja nuorille myös tarpeellisia epäonnistumisen kokemuksia. Näin ne ensimmäiset tappiot eivät tule eteen vasta aikuisena.”

Kaupunginjohtaja toivotti kaikille hyviä kisoja ja toivoi jokaisen yltävän kauniissa kesäillassa oman tason mukaisiin optimisuorituksiin.

Jännittävimmät mittelöt kuularingissä

Avausseremonioiden jälkeen kisat polkaistiin käyntiin niin juoksuissa kuin kenttälajeissa. Aikuisten sarjoissa eniten osallistujia keräsi perinteiseen tapaan miesten kuulantyöntö, jossa kymmenen työntäjää mittasi kaupunginjohtajankin mainitsemia ominaisuuksia – räjähtävää nopeutta ja voimaa – usein pitkälle kantaneiden karjahdusten saattamana. Kokonaiskisan ylivoimaisen voiton vei Kangasalan Kisan Olli Niemi 14,63 metrin tuloksella, mutta Akaan mestarin tittelin pokkasi kakkoseksi sijoittunut akaalainen, Toijalan Vauhdin Lauri Laasala tuloksella 12,68.

Naisten kuulakisa ratkottiin täysin akaalaisten kesken. Kultamitalin lunasti itselleen Viialan Valtin Neea Suhonen tuloksella 8,38. Kisaan osallistui kaikkiaan seitsemän naistyöntäjää.

Miesten sataselle kiihdytti yhdeksän juoksijaa. Kolme ensimmäistä sijaa menivät Tampereelle ja Lempäälään, ja Akaan mestariksi juoksi neljäntenä maaliin pinkonut Dani Molin ajalla 12,51.

Mestaruuskisat pidetään vuorovuosin Toijalan ja Viialan urheilukentillä. Ensi vuonna mestaruudet ratkotaan siten Viialassa. 

Eevi edusti Vauhtia 13-vuotiaiden aluemestaruuskisoissa Naantalissa

Naantalissa ja Raisiossa järjestettiin sunnuntaina 18.8. 13-vuotiaiden lounaisen alueen mestaruuskilpailut, joihin osallistui urheilijoita Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen piireistä. Kisoihin valittiin kustakin piiristä kuusi parasta 12-13-vuotiasta urheilijaa alueiden omien piirinmestaruuskisojen (sisulisähuipentumat) perusteella.

Hämeen Seudun Yleisurheilun eli HämSY:n joukkueeseen valittiin Toijalan Vauhdista Eevi Vatka. 12-vuotiaan Eevin lajina oli moukari, jossa hän selvitti tiensä kolmelle viimeiselle kierrokselle 26,60 metriä kantaneella heitolla. Tulos oli samalla Eevin oma ennätys. Viimeisellä heitolla hän paransi vielä tulostaan ja ennätystään 28,32:een sijoittuen kokonaiskilpailussa kahdeksanneksi. -tm

 

 

 

Mestaruuskisat avannut kaupunginjohtaja Antti Peltola totesi laadukkaan yleisurheilutoiminnan olevan yksi tärkeä osa kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä.
Mestaruuskisat avannut kaupunginjohtaja Antti Peltola totesi laadukkaan yleisurheilutoiminnan olevan yksi tärkeä osa kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä.
Kaupunginmestaruusmitalit odottavat saajiaan.
Kaupunginmestaruusmitalit odottavat saajiaan.
Miesten kuulakisan mitalikolmikko, vasemmalta Jussi Mattila, Lauri Laasala ja Timo-Pekka Koivuniemi.
Miesten kuulakisan mitalikolmikko, vasemmalta Jussi Mattila, Lauri Laasala ja Timo-Pekka Koivuniemi.
Kaupunginmestari Lauri Laasalan tyylinäyte miesten kuulakisassa.
Kaupunginmestari Lauri Laasalan tyylinäyte miesten kuulakisassa.