Akaan mestaruuskisoissa 115 urheilijaa

9.9.2021

Valokuvia >>>

Akaan kaupungin yleisurheilun mestaruuskilpailut kisattiin tiistaina 17.8. Toijalan urheilukentällä. Kisojen palkinnoista vastasi Akaan kaupunki ja järjestelyistä yhteistyössä Viialan Valtti ja Toijalan Vauhti.

Kisoja varjosti neljättä aaltoa kulkeva koronapandemia, jonka takia kentällä noudatettiin erityisen tarkkoja viranomaisten kanssa tehtyjä ohjeita. Pandemiasta ja sateisesta ilmasta huolimatta kisojen osallistujamäärä oli samaa luokkaa kuin edellisenä vuonna.

13–15-vuotiaiden sarjoissa vähän osallistujia

Akaan yleisurheiluseurat ovat huomanneet yleisurheilun suosion nousun varsinkin nuorimpien harrastajien osalta urheilukouluissaan tänä kesänä. Kisoissa tämä näkyikin, sillä 7–9-vuotiaita osallistujia oli enemmän kuin viime vuonna. Sen sijaan 13–15-vuotiaiden sarjoissa oli harmillisen vähän osallistujia.

Perinteisesti kisoihin on mahdollista osallistua myös niillä, joilla ei ole yleisurheilun kilpailulisenssiä. Ilahduttavasti rohkeita seuroihin kuulumattomia akaalaisia näkyi tänäkin vuonna monessa lajissa.

Eniten osallistujia kisoissa oli 9-vuotiaiden tyttöjen pituudessa, yhteensä jopa 18 tyttöä. Pisimmän hypyn hyppäsi Toijalan Vauhdin Ilona Rahkonen, 3,13 metriä. Hopeaa sai Minea Kaukojärvi Viialan Valtista tuloksella 3,03 ja pronssille hyppäsi Ruut Lisko Viialan Valtista 2,74 metrin hypyllä.

Naisten kuulantyönnössä kovia nimiä

Illan kovimmat odotukset olivat naisten kuulassa, johon oli ilmoittautunut useita Suomen kärkityöntäjiä. Harmillisesti Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä ei osallistunutkaan kisoihin. Sen sijaan Oriveden ponnistuksen Kaisa Kymäläisen pitkiä kuulakaaria saatiin ihastella, vaikka hän ei märässä kuularingissä saanutkaan pitoa ja jäi ilman hyväksyttyä tulosta. Kaisa on voittanut Kalevan kisat vuonna 2017 ja ollut useasti mitaleilla SM-kisoissa. Kisan pisimmän kaaren 13,17 metriä työnsi tämän kesän N19-sarjan Suomen mestari Annukka Saalismaa Pudasjärven Urheilijoista. Kisassa oli mukana myös Annukan pikkusisko Anette Saalismaa, joka ei Kaisan ohella saanut hyväksyttyä työntöä. Anette on tuore N17-sarjan kuulan SM-hopeamitalisti ja kiekon SM-kultamitalisti.

Mitalit naisten kuulassa jaettiin kuitenkin vain akaalaisille, joista kultaa voitti 14-vuotias nuorten SM-nelonen Roosa Haanpää Viialan Valtista tuloksella 9,56. Hopealle työnsi Toijalan Vauhdin Hanna-Mari Heinonen tuloksella 8,47 ja pronssille Klaudia Lisko, jonka kuula tömähti maahan 8,19 metrissä.

Kaisa Kymäläinen kertoi kisan jälkeen, että on saanut tämän kauden harjoitella ilman suurempia vammoja, ja jäljellä olisi vielä tämän vuoden Kalevan kisat Tampereella sekä Suomi-Ruotsi-maaottelu, jos kutsu sinne käy. Ensi kauden tavoitteeksi hän kertoi EM-kisat. Paljastui myös, että Kaisan kilpasisko, nykyisin siis akaalainen Hanna-Mari Heinonen, on myös ihan oikea sisko, jota Kaisa-sisko valmentaa oman uransa ohella.