Voimapäivässä liikkui koko Sontulan koulu - Kaupungin liikuntatoimi ja Vauhti toteuttajina

11.9.2019

 Katso kaikki valokuvat täältä >>>


Sontulan koulun upouuden lähiliikuntapaikan juoksuradat pääsivät testikäyttöön heti tuoreeltaan syyskuisena aamupäivänä, kun koululla vietettiin Elovena Voimapäivää. Punaisilla ja vihreillä hiekkatekonurmiradoilla harjoiteltiin pika- ja aitajuoksua sekä reaktiolähtöjä ja mutkiteltiin ketterästi kartioiden lomitse. Välillä juostiin myös sukkulaviestiä oikeita viestikapuloita käyttäen.

Heittorastilla lensivät lehtikeihäät, muovikassimoukarit, turbokeihäät, renkaat ja pallot. Hyppyrastilla puolestaan pompittiin miniaitojen yli ja erikorkuisten laatikoiden päälle. Koulun ympäristöä hyödynnettiin juoksemalla ja loikkimalla rinteessä olevissa portaissa.

Ravintorastilla todettiin, että ihminen tarvitsee latausta siinä missä matkapuhelinkin. Jotta virtaa riittäisi koko päiväksi, pitää akkuja ladata syömällä terveellisiä aterioita ja välipaloja riittävän useasti ja oikeaan aikaan.

Sontulan koulun kaikki noin 65 oppilasta eskareista kuudesluokkalaisiin pääsivät osallisiksi Voimapäivästä. Yhdysluokat kukin vuorollaan hajaantuivat pienryhmissä liikunta- ja ravintorasteille. Tanner tömisi ja ilmassa kuului iloisia kiljahduksia, kun lapset heittäytyivät liikunnan riemuihin. 

Elovena Voimapäivä on Suomen Urheiluliiton ja Elovenan yhteinen vuosittainen toimintamuoto, jonka avulla tuodaan Suomen koululaisille liikunnan iloa ja ravitsemustietoa. Liikunnallisen toimintatuokion aikana koululaiset pääsevät hyppäämään, heittämään, juoksemaan ja kisailemaan yleisurheilun perustaitoja oppien. Voimapäivän tarkoituksena on saada toiminnan kautta koululaisille viestiä terveellisen ravinnon ja iloisen liikunnan merkityksestä elämään.

Voimapäivän toteutuksesta vastaavat paikalliset yleisurheiluseurat, ja opettajat toimivat apuohjaajina. Vuonna 2019 valittiin yhteensä 30 voimapäiväkoulua eri puolilta Suomea, joukossa Sontulan koulu Akaasta. Sontulan koululla toteuttajina olivat Toijalan Vauhti ja Akaan kaupungin liikuntatoimi.

Voimapäiväkoulut vuonna 2019 >>>

Yleisurheilupäivä koulussa >>>


Perusliikuntataitoja hauskalla tavalla

Sontulan koulun johtaja Hanna Honkamäki spurttasi juoksuradalla itsekin täydentämässä viestijoukkueita. Hän totesi Voimapäivän olevan mukava ja tervetullut lisämauste koulun arkeen.

”Päivä oli hienosti suunniteltu ja toteutettu ehjä kokonaisuus, jossa harjoiteltiin monipuolisesti ja hauskasti perusliikuntataitoja. Samaa teemme toki koulun liikuntatunneilla, mutta monipuoliset välineet ja useampi vetäjä mahdollistavat kerralla enemmän toimintaa.”

”Liikunnan ilo ja osallistuminen näkyivät selvästi Voimapäivän aikana. Suorituspaikalta toiselle siirryttiin ripeästi ja kaikkea kokeiltiin innolla. Kavereita tsempattiin ja välillä otettiin kisan poikanen. Ravintorastilla mietittiin yhdessä, mikä pitää ihmisen liikkeessä. Tämäkin asia tuli kivasti kerrottua kuvien avulla. Tuttua asiaa, mutta kun sen kuulee uudelta ihmiseltä ja uudella tavalla, asia jää eri tavalla mieleen”, Hanna summasi päivän antia.

Heittäytymistä täysin palkein

Voimapäivä toteutettiin koulun henkilöstön, Akaan kaupungin liikuntatoimen ja Toijalan Vauhdin yhteistyönä. Monipuolisen juoksu- ja ketteryysradan uusille tekonurmiradoille viritellyt erityisliikunnanohjaaja ja vauhtilainen Riitta Lehtonen kertoi olevansa suorastaan hämmästynyt oppilaiden innosta päivää ja tehtävärasteja kohtaan.

”Lapset olivat todella innoissaan mukana tapahtumassa. Jokainen heittäytyi mukaan ja halusi yrittää parhaansa oman kuntonsa ja kykyjensä mukaan, vaikka kaikki harjoitteet eivät ihan helppoja olleetkaan.”

Riitta levittäisi Voimapäivän ideaa laajemminkin kouluihin.

”Voimapäivä on hieno tapa saada koulut ja seurat tekemään yhteistyötä.”

Myös heittorastista vastannut liikunnanohjaaja Jussi Pentti iloitsi näkemästään.

”Lapset olivat innokkaita, ja yleisurheilun hauskuus näkyi kaikesta. Samoin opettajat olivat hyvin mukana menossa. Hyvä positiivinen ilmapiiri säilyi koko tapahtuman ajan. Ehdottomasti tätä lisää!”

Intoa, vauhtia ja virtaa riitti

Myös Toijalan Vauhdin talkoolaiset Keijo Anttonen (hypyt), Kirsi Huilla (ravintorasti) ja Tupu Moisio (rastiapu) pitivät Voimapäivää hyvänä ideana. Oppilaiden, opettajien ja avustajien innostus palkitsi vaivan.

”On hienoa, että myös kaupungin liikuntatoimen ammattilaiset lähtivät tähän mukaan. Päivän toteutus sujui saumattoman yhteistyön merkeissä, ja iloinen meininki antoi voimaa meille toteuttajillekin”, Tupu totesi tyytyväisenä.

Kirsi kehui koululaisten olleen iästä riippumatta innokkaasti mukana ravintorastilla.

”Yhdessä mietimme, millä ravinnolla ja mihin aikaan päivästä olisi hyvä ladata ”ihmisakkuja”. Voimapäivän päätti hauska palapelitehtävä, johon oli sisällytetty myös kevyttä liikuntaa. Mukava päivä rastinpitäjänkin näkökulmasta!"

Näitä koululaisia ei tarvinnut patistaa liikkumaan

Myös Keijon mukaan koululaisten innostus oli merkittävää.

”Oppilaat eivät tarvinneet mitään patistelua, he olivat kaikessa täysillä mukana. Takki lähti monelta aika äkkiä pois ja posket alkoivat punoittaa, kun koko ajan mentiin.”

”Oppilaiden kuntotasossa on tietysti paljon vaihtelua, mutta yleisesti ottaen olin aika tyytyväinen näkemääni. Yksi tehtävä oli hyppiä noin kymmenen aitaa sekä eteenpäin että myös molemmille sivuille. En muista, että kukaan olisi jättänyt harjoitusta kesken, vaikka rataa mentiin useita kertoja. Lähes kaikki halusivat yrittää erikorkuisista aidoista niitä korkeimpia. Jatkuva hyppely on aika rankkaa, varsinkin jos sitä ei ole paljon harjoitellut.”

”Kyllä liikuntaa saisi olla kouluissa paljon nykyistä enemmän. Tämäkin Voimapäivä osoitti, että lapset kyllä kestävät ’rääkkiä’ ja tykkäävät siitä”, Keijo pohdiskeli.

Voimapäivän lopuksi ryhmiltä kysyttiin huutoäänestysperiaatteella, mikä rasteista oli ollut kaikkein kiinnostavin. Desibelit nousivat korkealle, kun kaikki rastit saivat tasapuolisesti yhteen ääneen huudettuja ääniä aina hieman ’rauhallisempaa’ ravintorastia myöten! -tm